Децата и перфекционизмът

[ssba-buttons]

Деца, които имат тенденция към перфекционизъм имат редица специфични поведения. От една страна това са деца, които да се наслаждават да се справят с трудни задачи, да си поставят високи стандарти и да влагат необходимата енергия за големи постижения. От друга страна тези деца не са в състояние да изпитат удовлетворение от усилията си в резултат на техните предварително зададени, нереалистични цели.

Тъй като грешките са неприемливи, перфекционизъм  дава на тези деца малко удоволствие и много самообвинения.

Перфекционизмът изглежда е резултат от комбинация от наследствени тенденции и фактори на околната среда. Те могат да включват прекомерна похвала или изисквания от родители, учители и възпитатели, наблюдение на модели на  перфекционизъм при обкръжаващите възрастни, както и получаване на родителската любов в зависимост от постиженията на детето.

Крайният перфекционизъм повлиява на нивото на представяне и социалната тревожност, води до сомарични нарушения, хранителни разстройства, мигрена, главоболие, обсесивно-компулсивно разстройство, депресия и самоубийства. Когато това поведение пречи на развитието в областта на постиженията и социалните отношения, тези деца се нуждаят от психологическа помощ.

Някои особености на децата, които са крайни перфекционисти:

  • имат изключително високи очаквания към себе си;
  • самокритични са, стеснителни и лесно притесняващи се;
  • изпитват силни чувства на неадекватност и ниско самочувствие;
  • проявяват постоянно безпокойство от допускане на грешки;
  • силно чувствителни са към критика;
  • отлагат и избягват стресови ситуации или трудни задачи;
  • емоционално затворени и социално подтиснати са;
  • проявяват тенденция да бъдат критични към другите;
  • имат трудности във вземането на решения и приоритизиране на задачи;
  • изпитват главоболие или други физически заболявания, когато се представят под своите или на другите очакванията на към себе си.

Надарени деца, които са свикнали да се изявяват, често са перфекционисти. Проблемите се появяват, ако откажат да се пробват нови задачи или да завършат работата си, тъй като не са уверени, че ще се справят безупречно. Резултатът е, че талантливи деца  с ниски постижения.

Тези ученици също са податливи на преумора, тъй като се опитват да се справят перфектно във всяка учебна дисциплина.

Децата, които страдат от изключителен перфекционизъм се могат да се нуждаят от професионална помощ. Целта е да се намали тяхната тенденция към перфекционизъм дотолкова, така че да бъде превърната в от тежест в ресурс.

Вашият коментар