Детските искания

Разграничаването на желанията от нуждите е важно за всеки родител. Детските искания могат да бъдат тежко изпитание за родителите, а и сериозен източник на фрустрация.

Ако детето често отказва да приеме „Не“ за отговор, детето и родителя могат да попаднат в капана на ескалиращо напрежение.

Детето иска от вас нещо като шоколад или чипс точно преди вечеря. Ако им се откаже някои деца се научават да усилят шума като се разплачат, викат  и станат по-настойчиви.

Точно в това се състои и капана. За някои родители е трудно да издържат на това напрежение и позволяват „само този път“ като поставят искането си „само да млъкне“. Това случайно награждаване на негативното поведение води до неговото засилване всеки следващ път.

Детето бързо разбира, че „Не“ не винаги означава точно „Не“. А може би значи „Опитай пак“, „Не викаш достатъчно силно“, „Дали не можеш и да легнеш на земята“ или „Ако искаш нещо, силно положи всички позволени и непозволени усилия“. Така че ако наистина кажете „Не“, стойте зад думата си.

Все пак детето трябва да знае за какво и как може да бъде настоятелно.

Вашият коментар