Децата, родителите и развода

[ssba-buttons]

Все по-често в браковете днес стига до раздяла, а много от тези семейства са с деца. Родителите, които се развеждат, често се притесняват за ефекта на развода върху децата. По време на този труден период, родителите могат да бъдат заети със собствените си проблеми, но продължават да са най-важните хора в живота на децата.

Децата, родителите и развода

Все по-често в браковете днес стига до раздяла, а много от тези семейства са с деца. Родителите, които се развеждат, често се притесняват за ефекта на развода върху децата. По време на този труден период, те могат да бъдат заети със собствените си проблеми, но продължават да са най-важните хора в живота на децата.

Въпреки че някои родители са опустошени, а други освободени от развода, децата са неизменно уплашени и объркани от заплахата за тяхната сигурност. Има случаи, в които родителите се чувстват толкова нарани или изтощени от развода, че могат да търсят детето за утеха или подкрепа. Разводът може да бъде погрешно изтълкуван от децата, ако родителите не им обяснят какво се случва, какво ги засяга и какво не от нещата, които ще се случат.

Децата често смятат, че те са причината за конфликта между майката и бащата. Много деца поемат отговорността да съберат своите родители отново заедно, понякога жертвайки себе си. В такива моменти децата са често по-податливи на физически и психически заболявания като така преживяват травматична загуба на единия или и двамата родители при развода. С грижа и внимание могат да бъдат мобилизирани силите на едно семейство  по време на развод, а на децата може да се помогне да се справят конструктивно с развитието на родителски конфликт.

Родителите трябва да внимават да забелязват признаците на страдание при тяхното дете или деца. Малките деца могат да реагират на развода като станат по-агресивни, неотзивчиви или отхвърлящи. По-големите деца могат да се чувстват дълбока тъга и загуба. Тяхната подготовка на домашните може да е по-затруднена и биха могли да се проявят поведенчески проблеми. Както тийнейджъри и възрастни, децата на разведените родители често имат проблеми със собствените си връзки и преживяват проблеми, свързани със самочувствието си.

Децата ще се справят най-добре, ако знаят, че майка им и баща им все още ще бъдат техни родителите, ще останат ангажирани с тях, въпреки че бракът им е приключил и не живеят заедно. Дългите спорове или натиск върху детето да могат да бъдат особено вредни за него и могат да допринесат за травми в следствие на развода. Изследванията показват, че децата правят най-добре, когато родителите могат да си сътрудничат в името на детето.

Постоянния родителски ангажимент към детското благосъстояние е от жизненоважно значение. Ако детето показва признаци на страдание, личният лекар или педиатър може да се насочи родителите към детско-юношески психиатър или психолог за оценка и терапия. Също така детско-юношески психиатър или психолог  може да предложи среща с родителите, при която да им даде препоръки за това какво могат да направят, за да бъде разводът по-лесен за цялото семейство. Терапията би могла да бъде полезна за деца и родители при развод.

 

 

Вашият коментар