Деца, които “няма да ходят на училище”

…страх от раздялата с мама или…

[ssba-buttons]

Тръгването на училище обикновено е вълнуващо, незабравимо събитие за малките деца. За някои от тях обаче носи страх или паника. Родителите имат основание за безпокойство, когато детето им редовно се чувства зле, напрегнато, има сериозни или незначителни физически оплаквания, желае да си стои вкъщи вместо да ходи на училище.

Нежеланието за ходене на училище най-често се среща при деца между 5 и 7 или 11 и 14 годишна възраст, когато на децата им се налага да се справят с новите предизвикателства на началното или средното образование. Тези деца могат да страдат от парализиращ страх при напускане на сигурността, която чувстват със своите родители и в своя дом. Много е трудно за родителите да се справят с паниката на и отказа на детето да  ходи на училище, но тези страхове могат да бъдат преодолени успешно с професионална помощ.

Отказът от ходене на училище често започва след известен период на престой у дома, в който детето прекарва повече време с родителя, като лятна ваканция, празници, почивка или кратко боледуване. Той също така може да следва стресиращо събитие, например смърт на домашен любимец или роднина, промени в училището/детката градина или преместване в ново населено място или квартал.

Детето може да се оплаква от главоболие, болки в гърлото или стомашни болки, малко преди да е станало време за тръгване за училище. „Болестта” затихва след като на детето е позволено да си стои вкъщи и се появява отново на следващата сутрин преди училище. В някои случаи детето може просто да отказва да напусне къщата.

 

Децата с прекомерен страх от училището може да:

  • чувстват неувереност да останат сами в стаята
  • показват прилепчиво поведение
  • показва прекомерна тревога, страх за родителите им или те самите да не се наранят
  • следват майка си или баща си из къщата
  • трудно да заспиват
  • имат кошмари
  • имат преувеличени, нереалистични страхове от животни, чудовище, крадци
  • се страхуват да стоят сами на тъмно
  • избухват сериозно, когато принудени да ходят на училище

Тези страхове са често срещани сред децата с тревожност от раздяла. Потенциалните дългосрочни ефекти са сериозни за дете, което има постоянни страхове и не получава професионална помощ (тревожност и паническо разстройство като възрастен). Детето може да развият сериозни образователни или социални проблеми, ако отсъства от училище за продължителен период от време.

Родителите и децата могат да се възползват от работа с детско-юношески психолог, който ще работи с тях в опита им за незабавното връщане на детето към училището и другите важни ежедневни дейности. Тъй като паниката идва още при напускане на дома, а не е в училище, често детето се успокоява, когато вече е в училище. Отказ от ходене на училище при по-голямото дете или юноша обикновено е по-сериозен проблем и често изисква по-интензивна терапия.

Необосновано страхове от напускане на дома и родителите могат да бъдат успешно преодолени. Родителите не трябва да се колебаят да потърсят професионална помощ.

Вашият коментар