Как да преборим родителската умора

Какво можете да направите за справяне с родителското прегаряне?

Обмислете очакванията към себе си

В работата ми с деца и родители съм се убедила, че най-често в днешно време майките и татковците са изключително отговорни към ролята си на родител.

Същевременно в следствие това, че детето е център на тяхната Вселена, възникват много от проблемите. Обикновено майките и татковците са добре информирани тенденциите във възпитанието, образованието и грижата за децата и се стремят да се придържат към тях. Ето защо, ако се чувстват на предела на силите си, е възможно да очакват твърде много от себе си като родител. Добрата майка и добрия татко често имат високи стандарти за родителската си роля и по този начин създават понякога повече стрес в живота си, който води до по-бързо прегаряне. Важно е да се отбележи, че според специалистите последователността при децата е по-важен фактор за благополучието им отколкото перфекционизмът на възрастните. Не е нужно да сте идеалните родители. Такива не е имало, няма днес и едва ли ще има в бъдеще. Реалистично погледнато е да не успявате да задоволите всяка потребност на детето и има моменти, в които трябва да можете да казвате „Не“. Достатъчно е да бъдете до детето си, физически и духовно като позволявате на себе си и детето да грешите.

Погрижете се за себе си 

Няма как да се грижите за децата, без да сте се погрижили за себе си. Почивайте достатъчно, спортувайте и се хранете здравословно. Спомнете си за онова правило, което стюардесите повтарят в самолетите – при критична ситуация се задейства системата за подаване на кислород и вие трябва да поставете първо своята маска и после тази на детето. Това има своето логично обяснение – ако вие в този критичен миг не сте добре, няма да можете да помогнете нито на себе си, нито на детето си.

Движете се

Направете кратка разходка, дори ако е само около сградата, в която работите/гледате детето. Ако можете, излезте извън града и се разтъпчете. Забързването на сърдечния ритъм и изпотяването задейства хормоните за приятни усещания, което директно се отразява на по-доброто, по-оптимистично настроение. Освен това самите вие ще се чувствате с по-добър тонус, по-стегната фигура и по-самоуверени.

Намалете темпото

Напрежението в едно семейство е като загорялото прясно мляко, което никога не остава само в тенджерата. Не хранете илюзии, че като цяло можете да задържите натрупаното напрежение в себе си. Нещо повече, ако вашия шеф ви е направил отново забележка за сутрешните закъснения, не би било изненадващо вие да нагрубите съпруга си за това, че никога не мие чиниите, той да се скара на детето, че из цялата стая са разхвърляни играчки, а детето да оскубе, без каквато и да е причина, козината на кучето, ако има налично такова, а ако не – да откъсне главата на куклата.

Овладяването на родителското прегаряне преминава през намаляване на вашето темпо през целия ден. Изкушението да вдигнете служебния си телефон, звънящ след осем вечерта или да седнете на компютъра да напишете някое служебно електронно писмо е голямо. Вероятно не всичко е спешно. Дали ще измиете прозорците днес, утре или след месец едва ли има толкова голямо значение за вашето самоусещане и за емоционалния комфорт на семейството ви. Но ако не полегнете да поспите следобеда с детето, когато сте изморени, това може да се отрази осезаемо на всички у дома.

От ключово значение е да правите по нещо малко, с което да се наградите – може да си направите любимата ви чаша чай, да излезете на кафе с приятелка, да поговорите с някой за нещо различно от темите за деца или да почетете любима книга. Не е от значение конкретния избор, важното е това да е вашето време.

Спрете да се сравнявате с другите

Не се стремете да бъдете като вашите съседи или приятели. Може да изглежда, че са идеалните родители. Възможно е да правят действително много за децата си и семейството си, но само времето ще покаже доколко това е ефективно. Освен това вие никога не знаете със сигурност какво наистина се случва в живота им. Помислете за вас самите. Кои са десетте неща, които искате за семейството си? А кои са тези, които искате за себе си? Поставяйки си целите е много вероятно да ги постигнете.

Поискайте помощ

Добрата подкрепяща среда е много добро средство за овладяване на родителското прегаряне. Ако се чувствате претоварени, говорете за това с вашия партньор, приятели или други родители. Разговорът за вашия стрес и чувство на изтощение, ще ви помогне да го осмислите. Споделяйки с други родители и разбирайки, че и те имат такива периоди, ще се почувствате по-малко сами. Практична е идеята, когато метеорологичните условия не позволяват да излизате с детето, да поканите приятелчета на детето вкъщи и така да осигурите забавление за децата и разтоварване чрез сладки приказки за майките.

Отделете време на вас с партньорът ви.

Добрите родители освен родители , успяват успешно да бъдат и партньори помежду си. Това е също толкова важно за децата, защото от този модел те се учат как да партнират на братчета и сестри, на приятели и на партньорите си в своите интимни отношения в последствие. Намерете начин дори и да е за час-два да останете насаме с партньора си. Излезте да хапнете, отидете на театър или кино, разходете се. Може да помолите баби, дядовци, лели, чичовци или детегледачка за помощ. Добра идея е да организирате гледане на деца за разменни начала с друго семейство, така че както те, така и вие да получите известно свободно време без деца.

Фокусирайте се върху позитивното

Има моменти, в които ви е трудно да мислите позитивно, когато сте емоционално изцедени, но положителните мисли ще ви помогнат да гледате нещата в перспектива. Все пак не всичко е толкова черно колкото изглежда в най-тежките моменти. Вашият малък тазманийски дявол, който претършува всеки шкаф, препикава всяко килимче във вашия дом, обича да се омазва от главата до петите с храната си, има за хоби да хвърля телефони в тоалетната чиния, ляга по земята в магазина и крещи пред цяла тълпа народ и какво ли още не, вероятно скоро ще порасне и тогава сигурно ще си спомняте с усмивка за тези дивотии.

Водете си дневник

Отделете няколко минути всеки ден, за да описвате чувствата си. Това е начин да се освободите от отрицателната си енергия и ще ви даде пространство за съсредоточаване върху своите положителни мисли.

Потърсете терапия

Родителското прегаряне понякога води до депресия или други сериозни психически проблеми. Ако ситуацията ви изглежда извън контрол, говорете с терапевт или консултант. Потърсете психолог за консултация. Той може да ви помогне да откриете корените на вашите проблеми и да ви даде допълнителни инструменти за управление на прегарянето. Това неминуемо ще се отрази на физическото и психично състояние на вашето дете.

Да си родител не е лесно. Понякога е стресиращо. Към това се прибавят обикновено мислите за работата, къщата, парите, отношенията и очакванията на роднините, приятелите. За да се чувствате спокойни в ролята си на родители и да преодолявате по-бързо трудните си моменти, е важно да имате вяра в себе си и своите способности, както и да си позволявате понякога да не сте нито най-добрия родител, нито най-добрия служител. И ако имате нужда от помощ за самите себе си от специалист е добре да я търсите навреме. По този начин усещането за компетентност и най-вече насладата от ролята на родител са постижими.