Качествено време или…

… какво би ви посъветвал един детски психолог

[ssba-buttons]

Често родителите, които попадат в кабинета на детски психолог споделят колко много внимание изиска детето им, което понякога се опитва да печели по неудобни за нас възрастните начини с постъпки, които трудно можем да подминем.

Според изследвания децата, които се развиват добре и по-рядко се обръщат към детски психолог, най-често идват от семейства, в които родителите им прекъсват дейността си и им отделят внимание. Прекарването на чести качествени моменти с децата може да бъдат по-полезни от по-редки, но дълги периоди заедно.  По тридесет секунди на няколко минути биха могли да са достатъчни.

В специалното време детето може да ви каже нещо, да ви попита нещо, да ви включи в своя дейност.

Съществува разлика между отделянето на време за детето и отделяне на качественото време за детето. Качествено време е време, в което родителят е изцяло фокусиран върху детето, не се занимава с хилядите други неща в същото това време, а просто се наслаждава на възможността да бъде с детето.  Родителите понякога изпитват чувство за вина за това, че са твърде заети и смятат, че не прекарват достатъчно време с децата си. За тяхна радост изследванията показват, че честите малки дози от качествено време, прекарано с детето, имат значително по-добро влияние отколкото прекараното дълго време с детето без родителя да бъде действително на негово разположение реално. Така, че ако сте много зает човек, би могло да се окаже достатъчно да отделяте от тридесет секунди до няколко минути през чести интервали, докато вършите ежедневните си задължения. По този начин учим децата, че винаги сме на тяхно разположение. Показваме, че се интересуваме от това, което правят. Те знаят, че винаги при нужда могат да получат нашето внимание. Също така те се учат да приемат, че могат да имат нашето внимание, но понякога трябва да имат търпение и да изчакат.  Така не се налага да лягат по земята в магазина, да чупят играчки, да дразнят братчето или сестричето си (проблеми, от които родителите търсят подкрепа от детски психолог), за да ги погледнем, да си поговорим с тях, карайки им се. Важно е да покажем през това качествено време заедно, че сме ангажирани с това, което правят. Ако редят пъзел, можем да се включим. Ако са по-големи, бихме могли да се позаинтересуваме от отношенията с приятелите им, какво правят,  от какво се интересуват, какво харесват, обичат.

Децата, които често чуват „Изчакай един момент само“.  Научават се да получават вниманието, от което се нуждаят, чрез негативно поведение. Трябва да бъдем реалисти. Не е възможно да прекарваме цялото време с децата си. Понякога трябва да сготвим вечеря, да пуснем пералня, да почистим, или просто да се отпуснем след тежък ден. Така, че баланса е по-скоро да отделим 5 минути за детски дейности и после да свършим някое от нещата, които имаме.  Важното е да се наслаждавате на това време. Дори в моментите, в които отделяте време за детето само, за да го наблюдавате какво прави, това би могло да е удовлетворително за детето, а и за родителя. Доказано от работата ми като детски психолог с деца и семейства е, че времето инвестирано в игра с малките деца се възвръща в по-добра връзка в тийнейджърска възраст.

Детско-юношески психолог Женя Милушева

Още статии за деца и родители:

Как да създадем сигурна среда?

Кога да потърсим детски психолог?

Разводът в приказка

Вашият коментар