Нова учебна година…за родителите

нова учебна година, стрес, тревожност, родители, деца[ssba-buttons]

Как родителите могат да се справят със собствената си тревожност във връзка с края на ваканцията

Рекламите преди 15 септември, включващи въодушевени родители, които с радост трупат моливи и лепило в своите колички за пазаруване в магазините, не са особено реалистични. Моментът на започване на учебната година може да бъде  депресиращо и тревожно предизвикателство за родителите, дори повече отколкото за децата.

Оказва се, че родителите често са повече от децата си разтревожени за това как ще стартира учебната година. В същото време има много малко ресурси, на които стресираните родители могат да се уповават. Повечето информация е налице за това как можем да подкрепим децата в прехода към нова учебна година и има сравнително малко за това как родителите по-добре могат да се справят.

Когато работим с тревожност е препоръчително родителите да изпробват следните когнитивно-поведенчески стратегии:

Оставете се да се чувствате стресирани

Това може да изглежда като нелогично, но често родителите са толкова фиксирани, че подготвят децата си за предстоящата учебна година, че пренебрегват признаците на собствения си стрес (лош сън, лош апетит, усещане за умора, гняв). Важно е да признаете, че сте стресирани, защото само тогава можете да направите нещо по въпроса. Не забравяйте, че адаптацията за децата също е и адаптация за родителите. И адаптацията е съпроводена с редица емоции, положителни и отрицателни.

Разбийте списъка със задачи в стъпки

Родителите често са претоварени от всички неща, които трябва да закупят и организират преди да започне училище. Има много неща, които трябва да се направят за връщане в училище, така че защо да не създадете списък за задачи за началото на учебната година, през който да преминавате през следващите няколко седмици? Няма да се почувствате затрупани, ако си зададете конкретна задача за всяка седмица (може би една седмица е училищни пособия, едната е за дрехи). Не се страхувайте да делегирате! Ако вашето дете е достатъчно голямо, то може да се включи и да избира собствените си училищни пособия и дрехи и обувки (разбира се, с окончателното ви одобрение).

Обърнете внимание на тревогите си с техниката “най-лошия сценарий”

Много родители се доближават до следващата учебна година с списък с грижи за детето си. Един от начините да се приближите към списъка на тревогите е използването на техниката на “най-лошия сценарий”. Задайте си три въпроса:

  • Какъв е най-лошият сценарий?
  • Каква е вероятността този най-лош сценарий да се случи?
  • Как бих го управлявал, ако се случи?

Ако една майка се притеснява, защото сина й попада в клас с учител с репутация като особено строг и наказващ. Най-лошият й сценарий би бил, че синът й ще се стресира заради този учител и ще плаче всяка сутрин. След размисъл тя призна, че вероятността от този сценарий е доста малка, тъй като нейният син имал опит с адаптиране към различни типове учители. Независимо от това, тя мисли чрез различни стратегии, които би могла да използва, за да подобри ситуацията на сина си, ако се случи най-лошият сценарий.

Хората обикновено стигат до извода, че най-лошият сценарий, от който се страхуват, е много малко вероятен; и / или че те могат да мислят за план, който да им помогне и техните деца да ги управляват ефективно. Това често помага да се облекчи част от тревожността им от връщане към училище.

Грижете се за себе си

Добре е да прекарате известно време извън цялата подготвителна работа, която вършите за децата си. Отидете на кино. Или дремнете. Или тичайте. Фокусирането върху себе си за малко не означава, че сте спрели да се съсредоточавате върху децата си.

Помислете какво можете и какво не можете да контролирате

Всички искаме да създадем идеалната среда за децата ни, независимо дали вкъщи или в училище. Но истината е, че не са толкова много нещата, които можем да контролираме. Не можем да управляваме средата на нашите деца, когато децата ни са в училище без нас. Така например, не можем да проследим детето си в училище на първия ден и да сменим мястото му, ако седи до клоуна на класа.

Опитайте се да се съсредоточите върху онези ситуации, в които можете да упражнявате някакъв контрол. Например, ако се притеснявате, че специалното място, което зрението на вашето дете изисква в училище, няма да бъде съобразено, консултирайте се с класния ръководител, за да се уверите, че е възможно подходящо настаняване. Времето ви ще е много по-пълноценно изразходвано, ако се фокусирате върху нещата, които действително можете да промените.

Помислете в дългосрочния план

Разбира се, идеята за започване на нова учебна година сега е обезкуражаваща. Но как ще изглежда през октомври? Ще си спомняте ли за конкретните тетрадки, който сте купили за детето или за вашите страхове за новата ситуация класа? Не забравяйте, че свикването с новата учебна година се случва много бързо и преди да усетите всичко, което някога е било ново, ще се е превърнало в още една рутината.

Научете децата си на тези техники

Ако децата ви имат тревожност, свързана с училище, изпробвайте тези техники заедно с тях. Да бъдете модел за ефективното справяне е чудесен начин да учите децата как да се справят сами. Децата ви ще видят, че управлявате собствената си тревога и ще бъдат уверени, че могат да управляват и своите.

Запомнете: Това време от годината може да бъде също толкова трудно (ако не и по-трудно) за родителите, колкото и за децата. Погрижете се първо за себе си.