Как да отгледаме отговорно дете?

[ssba-buttons]

Родителите често се оплакват, че детето им не може само да взима решения, забравя за отговорности, играе видео игри, вместо да си напише домашната работа и т.н. Съответно те се налага да крещят и тичат след детето непрекъснато, за да се свърши необходимото. Много често това се случва, когато детето няма достатъчно чувство за отговорност. Хората не се раждат отговорни, но им се налага да бъдат такива в живота. Децата трябва да бъдат научени как да бъдат отговорни.

Отговорните деца знаят какво е правилно да направят, могат да се погрижат за себе си, взимат добри решения, умеят да боравят с финанси и да внасят нужната промяна в живота си. Отговорността обхваща уважение и любов към другите, добра преценка, развитие на самоконтрол, смелост и преди всичко независимост.

Как да се повиши “отговорността” на децата?

  • Гласувайте им повече доверие

Ако искате децата да поемат отговорност, трябва да им давате реални отговорности. Поставете им подходящи за тяхната възраст задачи, които да свършат за дома. На две можете да ги помолите да ви подават прането от пералнята, на пет  да го простират на сушилника, а на десет да пуснат сами пералнята. Това не само няма да ги натовари, но и ще ги накара да са удовлетворени от себе си. Също така ще разберат, че всеки член на семейството е отговорен за своите задачи и ако не се заеме със задълженията си, може да доведе до проблем в управлението на дома. Когато детето пропусне да си отсервира чинията след вечеря в мивката, пропускайте напомнянията, избягвайте натякванията. Ако непрекъснато висите на главата му, то няма да се стреми да помни какво е нужно да направи. Вместо това небрежно можете да пристъпите към последствията – да забравите да сервирате десерта, а на въпроса дали няма десерт спокойно да отговорите, че сте мислили, че не е готово, защото не си е отсервирало чинията.

  • Нека имат възможност да взимат решения

Оставете детето да направи своите избори, когато последствията не крият опасност. Ако детето настоява да вземе даденото му левче от баба на площадката, позволете му. Когато го загуби е много вероятно да не се сърди на вас, а следващия път да направи различен избор. Можете да предложите своите насоки и съвети, но нека окончателното решение бъде негово. Когато резултатът от решението е добър, детето ще се чувства компетентно и уверено в себе си (след като се забавлява в часа по плуване, ще продължи по същия начин да си приготвя бански, кърпа, очила, чехли от предходната вечер). Ако решението не е успешно, детето ще се учи от грешките си и е много вероятно да не ги повтаря следващия път (ще се прибере набързо обратно вкъщи, ако излезе с пролетното яке зимата и повече надали ще повтори този експеримент).

  • Справяне с трудни ситуации

Дайте на детето свободата да решава собствените си проблеми. По този малкият човек ще се чувства по-независим и уверен, че може да поема отговорност. Децата обаче не се раждат научени да се справят с проблеми. Много деца, когато попаднат в трудна ситуация, са склонни веднага да се откажат. Много игри са подходящи за трениране на това умение. Добра идея е да се започване с игри като пъзели или игри за стимулиране на креативно мислене. Можете да поставите на детето задача, която да се опита да реши по пет различни начина. Обсъждайте решенията и го окуражавайте да експериментира с идеите за справянето с трудни ситуации.

  • Започнете възможно най-рано и създайте рутина

Насаждането на чувство за отговорност започва от ранна възраст. Ако се изчака до тийнейджърска възраст, идеята за отговорността със сигурност ще бъде посрещната със съпротива и противопоставящо се поведение. За малкото дете няма да представлява трудност да сложи дрехите си в коша за пране. Помолете по-голямото дете да поддържа някакъв график за ежедневните си дейности. Това ще помогне на детето да е по-структурирано. След време няма да има нужда един родител да му напомня за отговорностите му като по този начин ще бъде по-малко зависимо.

  • Нека вземат участие

Ангажирайте детето при организацията, избора, боравенето със своите действия, вещи, задачи и т.н. Позволете му да изследва и последиците от това да не изпълнява своите задължения. Направете го, отговорно за играчките и останалите неща в стаята му. Нека, например, то почисти стаята си след игра като му кажете, че ще гледа телевизия, когато подреди стаята си.

  • Смелост

Един от аспектите за които човек е отговорен е да има смелостта да каже истината.  За да реализира стойността на “истината”, у дома на детето трябва да има зададени чсни принципи. Можете да помогнете на детето си да разбере, че една грешка води до последствия. В същото време е нужно да му покажете, че всяко човешко същество прави грешки и това е приемливо, защото получава най-добрите си уроци от грешките, които прави. От вас зависи дали ще му позволявате да греши в малки дози и също така дали ще има смелостта да поеме отговорност за това, което чувства и прави страх от последствията.

  • Помагане на по-малки деца

Ако имате две или повече деца в къщата, може по-голямото дете да бъде привлечено в помощ на малкото като във връзка с това на него би следвало да бъде делигирана повече власт. Това не само ще създаде у по-голямото дете усещане, че поема отговорност, а също така ще насърчи положителна връзка между братя и сестри. Задачата, която ще поставите на детето трябва да бъде посилна за възрастта му, както и такава, която няма да се отрази негативно на развитието на малкото дете. Дете на четири може да бъде помолено да прибере в чекмеджето ританките на бебето или да му изпее песничка, а по-голямо дете на девет може да остане с бебето докато се изкъпете.

  • Уважение и личен пример за отговорност

Учете децата да бъдат състрадателни, да обичат най-близките си хора и да уважават всички, да правят опит да се справят с хора и проблеми с добро. Те се учат преди всичко от своите родители. Затова един от най-трудните и сигурни начини да научите детето на отговорно поведение е да му покажете как се справяте с вашите собствени задачи и избори. Този пример неизменно ще бъде последван от детето.

  • Основни житейски умения

Както децата растат, те трябва да бъдат научени на основните умения в живота, за да бъдат независими. Много родители по една или друга причина отлагат това. Често те смятат, че детето е твърде малко, за да се храни и облича само, за да се погрижи за стаята си, за да се очаква от него да зачита личното пространство на другите. Понякога родителите смятат, че така спестяват на детето излишни тревоги, но реално създават у него усещане за безпомощност и зависимост. Добре би било децата да бъдат научени на основи умения за готвене, взимане на решения за дома, за храненето, за боравене със сметки, спестяванията и други полезни в ежедневието дейности.

Трябва да сме на ясно – да възпиташ отговорно дете не е лесна задача и не става за един ден. Все пак не е невъзможно с низ от малки стъпки. Опитайте се да се въздържате от негативизъм и обвинения на детето в липса на отговорност. Това може да се отрази на начина, по който то самото гледа на себе си. Ако детето вярва, че не притежава това качество, то със сигурност ще се държи като неотговорно. Обръщайте внимание на всички негови силни страни. Никой не е перфектен, дори и нашите собствени деца, но ако поощряваме детето при всяко негово отговорно поведение, това със сигурност ще ги подкрепи в тази насока. Стремете се да бъдете родител на детето си, а не приятел. Казвайте му нещата, които трябва да знае, а не тези, които иска да чуе. Поемането на отговорността за неприемливото поведение е част от уроците по отговорност.