Популярната Фифи

[ssba-buttons]

Популярната Фифи беше много популярно момиче в училище. Тя беше умна, забавна и се разбираше добре с всички. Не беше никак случайно, че Фифи беше толкова популярна. От най-ранна възраст тя полагаше усилия да бъде мила и приятелски настроена към всички. Покани целия клас на своя рожден ден и от време на време даваше подаръци на всеки. Тя беше толкова заето момиче, с толкова много приятели, че почти нямаше възможност да прекарва време с отделните си приятели. Въпреки това се чувстваше голяма късметлийка.  Нямаше друго момиче с толкова много приятели в училище и в квартала.

Но всичко се промени на Световния ден на приятелството. На този ден в училището на Фифи всички се забавляваха много като пееха, оцветяваха, рисуваха и си разменяха подаръци. Всеки от класа трябваше да направи три подаръка – по един за своите най-добри приятели. Фифи се забавляваше много на задачата да избере трима сред своите множество приятели.

Все пак когато подаръците бяха направени и споделени сред съучениците, Фифи беше единствената, която не е получил подарък! Тя се чувстваше ужасно и прекара часове в плач. Как е възможно? Толкова много усилия, за да създаде толкова много приятели и накрая никой не я смяташе за свой най-добър приятел?! Всички нейни съученици дойдоха и се опитаха да я успокоят за кратко. Но всеки един оставаше само за малко и после си отиваше. Това беше точно това, което Фифи беше правила толкова много пъти с другите хора.

Тя разбра, че е била добра компания и позната, но тя не е била истински приятел на никого. Беше се опитала да не спори с никого,  беше се опитала да обърне внимание на всички, но сега разбра, че това не беше достатъчно, за да се създаде истинско приятелство. Когато се прибра онази вечер, след като си поплака едно хубаво, Фифи попита майка си къде може да намери истински приятели.

„Мила Фифи“ – отговори майка й – „ти не можеш да си купиш приятели с усмивка или с няколко добри думи. Ако искаш да имаш истински приятели, ти трябва да можеш действително да им отделяш време и внимание. За истинското приятелство е нужно винаги да си на разположение, в добро и лошо.“

„Но аз искам всички да са ми приятели! Налага се да отделям време на всички…“ – настояваше Фифи.

„Мила моя, ти си прекрасно момиче!“ – каза майка й, „Но не можеш да бъдеш близък приятел с всички. Просто нямаш достатъчно време, за да се свържеш истински с всички, така че е възможно да имаш само няколко верни приятели. Другите ще са деца, с които играеш или са ти познати, но те няма да бъдат твоите близки приятели.„

Като чу това, Фифи реши да промени вижданията си така, че да може в крайна сметка да има няколко истински приятели. Онази вечер, в леглото, тя се замисли за това, което можеше да направи, за да постигне тази своя цел.

Фифи се замисли за майка си. Майка й винаги беше готова да й помогне, да приеме всички нейни прищевки и проблеми, винаги  й прощаваше и я обичаше много …

Това беше всичко, което приятелите правят!

И Фифи се усмихна широко, осъзнавайки, че вече има своя най-добър приятел, който всеки искаше да има…

Детско-юношески психолог Женя Милушева

Приказките са неизменна част от работата на всеки детски психолог. Те могат да бъдат начин за развитие на детската идентичност и индивидуалност, постигане на емоционална стабилност, справяне със страхове, стимулиране на въображението и фантазията, творчеството и абстрактното мислене, развитие на умения за комуникация, повишаване на самооценката, проява на адекватно за конкретната ситуация поведение.


Още приказки за деца и родители…