Разводът в приказка

[ssba-buttons]

Семейството на слончето Монди

Когато мама Слон и татко Слон се срещнали за първи път много се харесали и заобичали. Ходели по слонски купони заедно, на реката да се къпят, на кино в саваната, купили си жилище и се оженили. Всъщност те толкова много се обичали, че решили да имат дете.

семейство, психолог, разводИ им се родило прекрасно сладко бебче – малкото слонче Монди. Родителите му си представяли, че ще се обичат и ще живеят заедно завинаги „в добро и зло, в здраве и болест, в богатство и бедност, докато смъртта ги раздели“. Монди много се гордееше с тях и обичаше да кани приятели вкъщи, за да им покаже колко весело е  неговото семейство.

Постепенно обаче отношенията на мама Слон и татко Слон започнаха да се променят. Начинът, по който се държаха един към друг, също се промени. Те спориха за различни неща или пък въобще не си говореха. Бяха много нещастни един с друг.

Един ден мама Слон и татко Слон решиха, че не искат да живеят вече заедно. Слончето Монди разбра, че в семейството му се случваше нещо, което всички наричаха развод.  Мама и татко му казаха, че ще трябва всички заедно да се справят с това. Разводът е нещо, което се случва, когато двама души решат да не са вече женени и да живеят отделно.

В началото Монди смяташе, че вината за случилото се беше негова, защото много ги ядосваше като се плискаше непрекъснато с вода и мокреше дрехите си и всичко наоколо. Но те му обясниха и накрая то разбра, че вината за това не беше негова, въпреки че понякога продължаваше да му хрумва тази странна идея. Това всъщност беше нещо, което се случваше между неговите родители.  Все пак то имаше право да се чувства тъжно, ядосано, объркано и каквото още можеше да се чувства едно слонче.

Разводът беше много труден за цялото семейство. Родителите на Монди бяха пристъпили към него след като опитаха много пъти да оправят отношенията си. Приятелят на Монди, лъвчето Църи, чиито родители също бяха разделени, му каза, че много деца се опитват да съберат родителите си, но това рядко се случва. Разводът е обикновено завинаги.

Когато родителите на Монди  се развеждаха, трябваше да се разберат за различни неща – като кой къде ще живее, с кого ще са децата и как ще се виждат с другия родител, кой ще вземе колата, кой компютъра, къде ще живее кучето им Шаро.

За слончето Монди беше важно да прекарва време и с мама, и с татко. Ако родителите му не успееха да се договорят, трябваше да се обърнат към съда за помощ. Понякога това отнемаше по-дълго време.  В някои случаи родителите се уговарят децата да бъдат с единия през уикендите, а с другия през седмицата, или някои вечери през седмицата, а при други – да прекарват известно време при единия и после при другия родител. Понякога единия родител е далеч и детето поддържа връзка с него по телефон или компютър. В началото ще е странно за всички, но постепенно щяха свикнат с новата ситуация.

И така, когато татко Слон се изнесе, слончето Монди беше много тъжен.  Постепенно той установи, че е добре в дома на мама и е добре в дома на татко. В къщата на татко винаги играеше на гоненица с него преди сън и стоеше до късно, но мама много му липсваше. В къщата на мама всяка вечер имаше десерт – понякога от банани, понякога от захарна тръстика.  Понякога му липсваше този, с когото не беше.  Всяка вечер, където и да си лягаше, той поглеждаше луната и казваше лека нощ на мама или на татко и знаеше, че те правят същото.

Родителите му бяха различни след раздялата – единия сякаш беше по-щастливи, а другия сякаш по-тъжен. Понякога си измисляха изцяло нови интереси. Мама, с която слончето Монди основно живееше, изглеждаше много заета, защото вече сама трябваше да се грижи за цялата къща, работата за нея беше много повече. Монди реши, че ще й помага като събира играчките си, оправяше стаята си, а също си мислеше да я помоли да прекарват повече време заедно.

В началото слончето Монди си помисли, че трябва да избира между родителите си, но реално той можеше да обича и да бъде обичан и от двамата.

Развода е предизвикателство за цялото семейство. Всеки от членовете трябва да се научи да правят нещата различно.  Веднъж мама и татко не се разбраха кой трябва да вземе Монди от градина този ден и се наложи той да поизчака повече. Нормално е да правим грешки в началото, докато свикнем – важното е да се учим от тях.

Мама Слон и татко Слон все още понякога не се разбираха. Понякога родителите казват нещо от рода на: „Купува ти повече подаръци, за да обичаш него повече“. Но това не е беше заради Монди, те просто все още бяха ядосани понякога един на друг. Въпреки, че му се искаше да се съберат, той знаеше, че това сигурно няма да стане…

Ако си поставен пред това да заемеш позиция,  можеш да им кажеш, че това не е приятно поведение и че ти обичаш да си и с двамата. Понякога Монди беше разстроен и ядосан и дори нагрубяваше родителите си, но това не означаваше, че не ги обича. Веднъж направи една пакост – ритна топката право в прозореца, защото искаше да бъде забелязан. Мама и тати му казаха да не постъпва така и да говори с тях, ако нещо го притеснява.

Понякога Монди се чувстваше много подтиснат. Разводът не е нещо, което родителите правят заради децата, но децата могат да се чувстват въпреки това тъжни. Всяко чувство е важно и Монди се опитваше да споделя чувствата си с родителите си. Установи, че задаването на въпроси помага да се чувства по-малко притеснен.

Прекарването на време с останалите членове на семейството и с приятелите, помагаше на слончето Монди да се почувства по-добре. Беше му по-лесно да разговаря с приятелката си сърничката Лея и баба понякога първо, а после с мама и татко. Понякога не му се говореше с никого. Но пък е важно да опиташ. В противен случай чувствата на Монди щяха да нараснат в него като балон, който може във всеки момент да се спука.

Някои деца се разстройваха като си мислеха, че сега семейството им няма да е като тези на приятелите им или тези, които са виждали по телевизията. Но Монди вече беше голям и все  по-често виждаше, че има много видове семейства. Въпреки, че неговите родители са разведени, те си остават част от неговото семейство.

Много деца се тревожат, че ако родителите спрат да се обичат, ще спрат да обичат и тях. Но Монди знаеше, че това не е възможно. Мама го обичаше. Татко го обичаше. Те не просто го обичаха, обичаха го много и това го правеше по-силен. И все пак много неща се промениха след развода, но единственото нещо, което не се променяше беше обичта на мама и татко, която Монди винаги щеше да има.

Детско-юношески психолог Женя Милушева

Приказките са неизменна част от работата на всеки детски психолог. Те могат да бъдат начин за развитие на детската идентичност и индивидуалност, постигане на емоционална стабилност, справяне със страхове, стимулиране на въображението и фантазията, творчеството и абстрактното мислене, развитие на умения за комуникация, повишаване на самооценката, проява на адекватно за конкретната ситуация поведение.


Още приказки за деца и родители…

 

Още статии за деца и родители:

Кога да потърсим детски психолог?

Децата и страховете им

Как да създадем сигурна среда?

Вашият коментар