Спокойно и сговорчиво дете

[ssba-buttons]

Да научим децата на умения за справяне с емоциите е една от най-важните задачи, пред които сме изправени като родители и от нея зависи дали ще имаме спокойно и сговорчливо дете.

Децата (а и възрастните), които нямат тези умения, могат да обвиняват другите за това как се чувстват или да показват емоциите си по неподходящ начин. Ако детето няма думи, с които да изразят своите интензивни емоции, то е изложено на риск да бъде емоционално блокирано до края на живота си. Емоционално блокираните възрастни нямат способност да успокояват себе си, когато са разстроени и не могат да овладяват завладяващите ги импулси.

Как да научим децата да се справят с неприятните чувства?

 • Назовавайте с думи за чувствата, когато говорите с детето си. „Тъжен“ и „разочарован“ са чувства. Отговорите на въпросите “Какво си мислиш?” и “Какво правиш?” не са чувства.
 • Бъдете по-любопитни и по-малко образовани. Попитайте детето да разясни неприятните си чувства. Например можем да кажем: „Изглеждаш тъжен, разкажи ми за това”, а не „Реално няма причина да се чувстваш по този начин.”
 • Не наблягайте на резултата. “Ако не беше се качвал там…” и “Това ми се е случвало, но аз не се чувствах така!” са твърдения, които учат децата, че чувствата им са грешни. Това може да ги накара да се чувстват неудобно в кожата си и да станат защитни.
 • Говорете за негативните емоции като преходни – като деня и нощта, приливите и отливите, сезоните или фазите на луната. Чувствата се променят.
 • Вземете плакат на с чувства, написани под всяко лице. Обръщайте се често към него.
 • Всяка вечер редувайте разговорите за приятните и неприятни чувства, които сте изпитвали през деня. Съсредоточете се върху емоциите и отделяйте по-малко внимание на историята или обстоятелствата, предхождащи всяко чувство.
 • Говорете за това как се справяте със собствените си неприятни чувства. Може би отивате във фитнеса, пишете в дневника, бягате, говорите с приятел, готвите, шиете гоблен, четете книга, поливате цветята или медитирате.
 • Помогнете на детето си да напише списък с неща, които може да направи, когато почувства неприятни емоции. Списъкът може да включва слушане на музика, рисуване с тебешир, пеене, редене на пъзел, писане на писмо, снимане, танци, говорене за това, стрелба с дартс, удряне на боксова круша, пързаляне, оцветяване, игра с пластелин или глина, готвене, игра на кари с някого и т.н. Поставете списъка на достъпно място за ползване, когато детето е разстроено.
 • Ако сгрешите, извинете се и покажете как се прощава. Как вие се справяте с емоциите си ще бъде най-въздействащия модел за вашето дете.
 • Създайте ъгъл за творчество, за да може детето да рисува, оцветява, прави колажи или работи с глина. Чрез творчество може да го помолите да ви покаже как се чувства.
 • Спортувайте на открито с детето. Всички физически упражнения са начин за понижаване на негативните емоции.
 • Доброволствайте заедно. Моделирайте за детето си вътрешния мир, който идва от помагането на другите, които са по-малко щастливи.

Бъдете добри към себе си, ако не се възползвате максимално от всяка възможност да учите детето за емоциите. Ще имате много шансове, преди да порасне и да напусе дома.