Уморените добри родители

психолог, детски психолог, консултация, детски психолог Младост, детски психолог София, психотерапевт, семеен психолог, добър психолог, добър детски психолог, детски психолог софия младост, терапия, консултация с детски психолог, страхове, семеен терапевтПрегарянето или бърнаутът е най-често свързван с работата и се случва, когато имаме период, в който се чувстваме стресирани, тревожни, преуморени, и започвате да се чудим дали работата ни има смисъл, дали е достатъчно добра или дали е подходяща за нас. Това явление също така може да се наблюдава при майките и татковците. Разликата е, че работата на един родител никога няма край, нея не можете просто да я смените. Носите отговорност за вашите деца, докато те станат възрастни, без значение дали имат в момента нужда от вас и как самите вие се чувствате.


Какво често казват родителите в кабинета на психолога:

  • Не издържам!
  • Плеснах го и много съжалявам!
  • Майчинството – това не е за мен!
  • Крещя…много крещя!
  • Полудявам!

Зимата е в разгара си и времето за много майки с малки деца започва да тече по-бавно, защото все по-малко излизат навън, а пространството вкъщи сякаш недостига. Децата искат непрекъснато нови стимули или им идват в повече ограниченията, които се налага родителите да поставят в един дом. Това прави задачата на възрастния, който гледа детето все по-трудна. Независимо дали работят или гледат децата вкъщи, много от родителите поставят на нуждите на семейство и/или работа над своите собствени. И ако не си почиват и не щадят себе си, е много вероятно да стигнат до прегаряне или бърнаут. На пръв поглед звучи много лесно – уикенд, спа, почивка, но за майките и татковците, наред с тази идея, за решение на проблема стоят въпросите за финансите, времето, багажа и организацията на тази почивка, а след това адаптацията към реалността. Родителското прегаряне има ключова роля по отношение на хармонията в личността на родителя и в отношенията с детето. Отразява се значимо на детското развитие, емоционалност, поведение! И не само! Затова е нужно да го идентифицирате веднага, да опитвате да го преборите ежедневно или да търсите професионална помощ.
Някои родители е по-вероятно да се чувстват уморени. Когато детето е много малко и е нужно да е непрекъснато да си на разположение, за да задоволиш на физическите му нужди, често не успяваш да се наспиш достатъчно добре. Липсата на сън изтощава и като цяло прави чудеса с хората. Родителите на тийнейджърите също рискуват да се почувства изтощени, защото от тях се очаква да са непрекъснато адаптиращи се към променящите се настроения на големите им деца.

Изложени на риск са и родителите, които:
• сами отглеждат децата си или нямат достатъчно подкрепа от партньора си
• поставят нуждите на техните деца над всичко друго, включително и отношенията между партньорите, хобита или работата
• имат деца със специални потребности
• имат хронични физически или психически проблеми
• живеят в бедност, напрегнати отношения вкъщи или с друг сериозен стрес

Разпознайте сигналите за настъпващо прегаряне или кога неусетно сте станали уморени добри родители

абележете кога започвате да се чувствате раздразнени и свръх чувствителни. Това може да се проявява не само в вкъщи с децата. Възможно е да се случва на работа или в магазина. Ще се усетите как нямате ресурса да се свържете с околните и дори сте склонни да се скарате с тях.
В такива моменти дори да знаете, че всички експерти съветват да се съобразявате с чувствата и потребностите на детето, ви е трудно да мислите по този начин за плюещо като пръскачка из целия ви хол супа дете. Може също да изпитате вина, гняв, разочарование и чувство на неадекватност. Мислите си, че губите контрол над живота си. Обърнете внимание на тези усещания.
Следете себе си за това дали ви е трудно да разберете децата или ви липсва интерес към нещата, които обикновено с наслада правите заедно. Родителите, които са изключително напрегнати или прегорели се отдръпват от децата си и въпреки, че са налице физически, реално отсъстват.