Що е то МАЙНДФУЛНЕС?

Обясняването на това какво е МАЙНДФУЛНЕС  и как работи мозъкът изглежда трудна задача, но може да бъде един от най-добрите начини да покажем какво mindfulness случва за нас и как помага на нашия мозък да функционира правилно.

И така, какво е майндфулнес? Майндфулнес се реализира, когато сме съзнателни и обръщаме внимание на това, което се случва ТУК и СЕГА. Ние наблюдаваме своите емоции, мисли, това, което ни заобикаля по един спокоен, неосъдителен начин. Прилагаме същия принцип на майндфулнес към всички ситуации, както добри, така и лоши.

Да се научи човек на майндфулнес е важно да е наясно с това, което се случва в момента,  помага на децата да вземат правилни решения, вместо да се ръководят от емоциите си.

За всеки може да е трудно да се справя с отрицателните. Страхът и гневът могат да ни връхлетят неочаквано и когато нямаме предварителен план за справяне с тези чувства, можем да бъдем извадени от равновесие и да реагираме трудно.

Науката за майндфулнес

Импулсивната реакция, предизвикана от емоции като страх или гняв произхожда от амигдалата и хипокампуса – най-древните части на нашия мозък. Тези части са еволюирали да реагират защитнo спрямо заплашителни ситуации.

Ако можем да забавим тази реактивност, по-новата префронтална кора на мозъка може да отговори от гледна точка на мисълта и целенасочеността. Префронтална кора е свързана с зрялост, включваща регулирането на емоциите и поведението и вземането на разумни решения.

Практикуването на майндфулнес, както може би се досещате, намалява реактивността от амигдалата и укрепва префронталния кортекс.

Порастващият мозък и майндфулнес

Най-новите части на нашия мозък са и последните части, които се развиват при растежа. Смята се, че вероятно са се развили в отговор на повишената тенденция за живот в групи. И тъй като сме се научили да живеем заедно, човешкият мозък е бил подтикнат да расте по подобаващ начин.

Детският мозък се развива с бързи темпове и този растеж се случва едновременно с реорганизацията на мозъка. Част от този процес на реорганизация включва премахване на неизползвани невронни връзки. Тези растеж и премахване са повлияни от преживяванията в околната среда и променят мозъка на юношите.

Това е една от причините, поради които майндфулнес в детството и юношеството може да бъде толкова ефективно:

използват се и се подсилват пътищата, които насърчават емпатията и контрола на импулсите, които ще служат на детето през целия му живот.

Майндфулнес за деца

Помните ли как Пипи Дългото Чорапче, Томи и Аника станаха за един ден нещотърсачи? Каква забава само! Има майндфулнес за деца, но то е под друга форма.

 

Детски психолог Женя Милушева

Още статии за деца и родители:

Трудното поведение на детето

Децата и страховете им

Послание „Аз те харесвам“